Mark Steltenpool

Naast mijn ‘liefde voor hout’ is vooral mijn ‘liefde voor het experiment’ kenmerkend in mijn werk.  Natuurlijk verloopt zoiets niet vanzelf, net als ieder ander moet ik veel draaiuren maken en sta ik minimaal 4 uur per week achter mijn draaibank, maar 20 uur is ook geen uitzondering.

In 2016 ben ik op m’n 46e begonnen aan de opleiding voor meubelmaker aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam om mijn bedrijf nog meer te specialiseren.
Een van mijn nieuwste techniek noem ik ‘verbliksemen’, een spectaculaire manier om fraaie, natuurlijke patronen in hout te branden. Ik pas deze methode toe op lichte houtsoorten en eenvoudige, strakke vormen. Een andere techniek is het gebruik van polyester en epoxy, met toevoegingen in de vorm van allerlei kleurstoffen en materialen als aluminium, houtkrullen en parelmoer.

Mijn hout haal ik uit de wijde omgeving en het liefst draai ik alles nat. Mijn forse draaibank staat stevig vastgebout in de vloer en ik beleef veel plezier aan hoge snelheden en lange houtkrullen die ver door zijn werkplaats vliegen. Bij elk werkstuk heb ik wel een verhaal, ik weet nog waar het hout vandaan komt, welke bijzonderheden tijdens het draaiproces aan het licht kwamen en waarom ik soms de vorm heb aangepast aan het hout.

‘Houtdraaien opent deuren voor mij, op die  manier draag ik mijn liefde en passie voor hout over op mijn klanten.
‘Ik werk vaak op gevoel, ik weet waar ik naartoe wil met een stuk hout maar door toeval of ervaring heb ik soms geen keus en moet ik mijn oorspronkelijke plan bijstellen. Daardoor blijft houtdraaien altijd spannend, verrassend en uitdagend.

www.facebook.com/Stelt.houtdraaien
Mark Steltenpool
Dorpsweg 6
1697KA Schellinkhout
Telefoonnummer: 0630711447
E-mail adres: mark@stelthoutdraaien.nl
Website: www.stelthoutdraaien.nl